12 Perkara yang Anda Perlu Tahu Mengenai Penyata Kewangan (Financial Statement) – Part 3

Right Issue-main sahamSambungan dari Part 2

7. Dua Konvensyen Perakaunan Utama
Prinsip-prinsip perakaunan yang diterima umum (GAAP) atau Piawaian Pelaporan Kewangan Antarabangsa (IFRS) digunakan untuk menyediakan penyata kewangan. Kedua-dua kaedah ini sah di Amerika Syarikat, walaupun GAAP paling biasa digunakan. Perbezaan utama antara keduanya ialah GAAP lebih “berasaskan peraturan,” sementara IFRS adalah “berasaskan prinsip.” Kedua-duanya mempunyai cara pelaporan nilai aset, susut nilai, inventori dan banyak lagi.

8. Maklumat Penyata Bukan Kewangan
Maklumat mengenai keadaan ekonomi, industri dan pertimbangan kompetitif, kuasa pasaran, perubahan teknologi, dan kualiti pengurusan dan tenaga kerja tidak dicerminkan secara langsung dalam penyata kewangan syarikat. Pelabur perlu mengiktiraf bahawa wawasan penyata kewangan adalah satu sekeping, walaupun penting, teka-teki maklumat pelaburan yang lebih besar.

9. Rasio Kewangan dan Petunjuk
Angka mutlak dalam penyata kewangan adalah sedikit nilai untuk analisis pelaburan, yang mesti mengubah angka-angka ini menjadi hubungan bermakna untuk menilai prestasi dan keadaan kewangan syarikat. Nisbah dan indikator yang dihasilkan mesti dilihat sepanjang tempoh yang panjang untuk mencerminkan trend. Di sini sekali lagi, berhati-hati dengan satu sindrom satu-saiz-sesuai. Metrik kewangan penilaian boleh berbeza dengan ketara oleh industri, saiz syarikat dan peringkat pembangunan.
QUOTA HARGA RM49 TELAH TAMAT !!!


HARGA AKAN DI NAIKKAN LAGI DLM MASA TERDEKAT !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *