Monthly Archives: November 2014

Kumpul Maklumat Syarikat Sebelum Main Saham 2

Artikel ini adalah sambunagn artikel yang lepas: http://www.mainsaham.net/blog/kumpul-maklumat-syarikat-sebelum-main-saham

Dimanakan tempat untuk kita kumpulkan maklumat syarikat?

1. Laman web bursa malaysia sendiri. Kebanyakan maklumat2 mengenai syarikat boleh diperoleh dari sini.  Continue reading

Kumpul Maklumat Syarikat Sebelum Main Saham

Ramai pemain saham membeli saham berdasarkan gerak hati, mendapat tips dari kawan dan ada juga membaca prospek syarikat dari akhbar. Ada juga melihat sesuatu saham sedang hangat dipasaran dan mereka terus membeli tanpa berfikir. Semua ini dilakukan taAnalisis bursa saham fundamentalnpa sebarang analisis.

Bukan salah anda membeli berdasarkan cara diatas, tetapi sebagai pemain saham yg mempunyai ilmu, kita haruslah selidik dahulu mengenai syarikat tersebut samada dari segi kualitatif atau kuantitatif. Zaman moden sekarang, amat mudah bagi pemain saham untuk mengumpul maklumat. Continue reading

Main Saham: Review Syarikat Ken Holdings

General Review
Melihat pada sentimen lemah di pasaran, ia kita perlu banyak keberanian dan untuk mengurangkan kerugian pada pick yang salah dan terus polish pada analisis. Along the way, saya berharap blog ini akan terus memberi pemain saham dengan pengetahuan dalam perjalanan pelaburan mereka di samping memberi petunjuk berharga pada saham picks. Masih underdog; KEN Holdings adalah di bawah pemerhatian saya. Dengan peningkatan potensi sehingga dua kali dalam FY2015 / 2016, ia kekal menarik, tidak lama lagi akan ditemui. Continue reading

Modal Main Saham! Serius Brape?

Capital modal main sahamBaiklah dah ramai orang tanya pada saya berapa MODAL nak start pelaburan saham ni? Pada saya main saham bukanlah modal akan tetapi saya akan anggap ia sebagai duit untuk anda simpan dan juga memberikan pulangan tinggi.  Sama seperti anda simpan di dalam akaun ASB. Ia adalah Amanah Saham yang sama juga seperti apabila anda melabur dalam saham. Cuma pulangan ASB sekitar 8% sahaja per year.
 Jadi apabila nak main saham gunakan duit yang anda niat untuk disimpan sahaja. Dan anda boleh mula invest bermula dengan hanya beberapa ratus sahaja. Saya akan berikan satu contoh. Cuba anda perhati kaunter saham DAYA. Sebuah syarikat yang dalam bidang O&G. Bisnes bagus dan berpotensi. Dan patuh syariah.
Harga 1 unit Daya = RM0.37
Jika anda beli 1 lot = 1000 unit
Anda hanya perlu bayar RM370 untuk 1 lot.

Continue reading

Main Saham Untuk Melabur! Bukan Melebur!

Invest Main Saham Bursa MalaysiaRamai masih lagi bertanya apa yang pelru dipelajari untuk berjaya dalam main saham? Ya ada 2 perkara yang perlu kita dalami dalam analisis kaunter pelaburan saham yang perlu kita laburkan.

1. Analisis Fundamental

Analisis ni lebih kepada latar belakang syarikat. Kita akan melihat prestasi syarikat pada masa lepas & sekarang, berapa keuntungan yang mereka peroleh. Malah tengok juga pada kekerapan mereka membayar dividen.

Ada setengan syarikat yang membayar dividen lebih dari 2 kali setahun.Lebih kerap mereka bayar bermaksud syarikat mempunyai prestasi yang baik…kira untung banyak lah tu! Bagus untuk pelabur yang main saham.
Continue reading