Monthly Archives: August 2015

Pelabur VS Spekulator

Sesiapa sahaja yang melakukan jual beli di Bursa Saham sudah dianggap sebagai pelabur. Tetapi, bukan semua orang boleh dipanggil pelabur kerana ada juga dikalangan mereka yang bermain saham hanya berdasarkan spekulasi. Ada beberapa sebab mereka membeli saham atas dasar spekulasi:

  1. Mereka tidak tahu membuat analisis kewangan
  2. Mengharapkan harga kaunter akan naik
  3. Terdapat berita positif mengenai kaunter tersebut
  4. Meramalkan momentum saham akan naik berdasarkan graf

Continue reading

Step Buka Akaun CDS dan Main Saham di Bursa Malaysia

Belajar Saham Step by Step secara percuma di sini >> Main Saham

Bila main saham ni, selalu je orang cakap kena buka akaun CDS kat broker betul tak? Apa dia CDS ni. CDS ni nama panjang dia ‘Central depository Service’ dan wajib ada untuk main saham dan boleh dibuka dimana-mana syarikat broker. Orang yang mewakili syarikat broker dipanggil remisier/ dealer.

Kalau dulu nak main saham kena telephone, tapi sekarang dah boleh trade online dah. Ipad, smartphone dan mcm2 lagi teknologi sekarang. Continue reading

CDS – Direct Akaun atau Nominee

Semasa membuka akaun CDS, broker akan bertanya sama ada kita pilih direct atau nominee akaun. So, untuk baru nak main saham akan confius. Apa beza 2 akaun ni. Betul tak?

Untuk nominee akaun nie, biasanya kita akan appoint satu broker untuk handle saham ni bagi pihak kita. Ini bermaksud apabila kita membeli saham ,nama kita tidak akan tertulis dlm buku daftar kewujudan pemegang saham, tetapi nama broker yang keluar.Kelebihan nominee akaun adalah kita tidak perlu susah payah membuat apa2 kertas kerja seperti contoh mengisi borang bonus issue la,right entitlement la, dan macam-macam lagi. Dan paling penting adalah, kesemua tarikh date line bukan kita yang ingat semua tu, tetapi broker kita. Kita masih lagi harus memberi arahan mengenai apa yang mereka patut buat.Sementara itu, keburukan nominee akaun pula, kita tidak dapat memohon IPO. IPO merupakan saham yang baru akan dilistedkan. Kaunter saham ini masih belum lagi diniagakan di Bursa Malaysia. Keburukan nominee akaun juga adalah kita tidak dapat menerima annual report bagi saham yang dibeli dan tidak dapat gift voucher.

Pelaburan Apakah Yang Dipertimbangkan Oleh Value Investor?

Nilai pelaburan menggunakan kaedah yang ketat yang berasaskan fakta yang didorong oleh pemikiran, tidak gembar-gembur. Jangan sekali-kali lupa bahawa majoriti pelabur kehilangan wang kerana mereka tidak mengawal emosi mereka.

Di samping itu, pelabur nilai tidak kelihatan untuk syarikat-syarikat yang masih belum membuktikan produk mereka. Satu contoh yang baik ini adalah industri bioteknologi. Banyak syarikat-syarikat bioteknologi yang lebih kecil bahkan tidak membuat wang pada peringkat ini, kerana mereka masih menjalani penyelidikan berat, pembangunan dan ujian klinikal. Bahkan lebih sedikit mempunyai paten yang melindungi aliran pendapatan yang konsisten (kerana biasanya tidak apa-apa hasil dalam R & D). Seorang pelabur nilai sebenar tidak akan melabur dalam syarikat yang tidak mempunyai parit kompetitif ditubuhkan (contohnya nama jenama) melindungi perniagaan terasnya.

Sesetengah pelaburan paling berjaya Warren Buffett berada di syarikat-syarikat yang telah bergelut kewangan, tetapi mempunyai kuasa jenama yang sangat besar, sebagai contoh, Coke.

Siapakah Pelabur Nilai (Value Investors)?

Ciri utama pelabur nilai adalah bahawa dia / dia suka mencari tawaran yang baik. Ia mungkin menjadi yang terbaik untuk kita mengatakannya adalah pembeli yang kerokan melalui akhbar Ahad bagi kupon. Ini adalah apa yang mereka lakukan, tetapi bukan mencari melalui kertas untuk tawaran yang baik, mereka melihat melalui alam perniagaan. Nilai Pelabur amat tidak bersedia untuk menjadi sebahagian daripada “kumpulan” mentaliti, dan sering boleh menerima kritikan hebat daripada pasaran “pakar” untuk keputusan pelaburan mereka.

Seorang pelabur nilai hanya bersedia untuk membeli sebuah syarikat apabila ia turun dan keluar, dengan syarat harga yang tepat. Pada bila-bila masa, terdapat berpuluh-puluh syarikat yang harga sahamnya tertekan. Terdapat banyak sebab untuk ini berlaku, seperti keputusan mengecewakan suku tahunan, caj yang tidak dijangka, perubahan dalam kepimpinan, membosankan produk, dan lain-lain A pelabur nilai akan berat penurunan harga dengan berita yang menyebabkannya. Jika ternyata kepada pelabur bahawa pasaran overreacted, maka ia mungkin mengambil beberapa saham pada harga diskaun dan menunggu ia keluar.