4 sebab yang Membuat Penny Stock Jadi Risky Untuk Main Saham!

1. Kekurangan Maklumat yang tersedia kepada Orang Awam
Kunci strategi pelaburan yang berjaya adalah mendapatkan maklumat ketara yang cukup untuk membuat keputusan yang tepat. Bagi stok mikro-mikro, maklumat lebih sukar dicari. Syarikat yang disenaraikan di lembaran merah jambu tidak dikehendaki memfailkan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) dan oleh itu tidak diteliti atau dikawal selia secara terbuka sebagai saham yang diwakili di Bursa Saham. Selain itu, banyak maklumat yang ada mengenai stok mikro-mikro bukan dari sumber yang boleh dipercayai.

2. Tiada Standard Minimum
Stok di pink sheet tidak perlu memenuhi keperluan standard minimum untuk kekal di bursa. Kadang-kadang, inilah sebabnya stok ada di salah satu bursa ini. Apabila syarikat tidak lagi dapat mengekalkan kedudukannya di salah satu bursa utama, syarikat itu bergerak ke salah satu bursa yang lebih kecil ini. Walaupun OTCBB menghendaki syarikat memfailkan dokumen tepat pada masanya dengan SEC, pink sheet tidak mempunyai keperluan seperti itu. Standard minima bertindak sebagai kusyen keselamatan bagi sesetengah pelabur dan sebagai tanda aras bagi sesetengah syarikat.

3. Kekurangan Sejarah
Banyak syarikat yang dianggap sebagai stok mikro-mikro sama ada baru terbentuk atau mendekati muflis. Syarikat-syarikat ini pada amnya mempunyai rekod trek yang lemah atau tidak ada sama sekali. Seperti yang anda boleh bayangkan, kekurangan maklumat sejarah menjadikannya sukar untuk menentukan potensi stok.

4. Kecairan (Liquidity)
Apabila stok tidak mempunyai banyak kecairan, dua masalah timbul: pertama, ada kemungkinan bahawa anda tidak akan dapat menjual saham itu. Jika ada tahap kecairan yang rendah, mungkin sukar untuk mencari pembeli untuk stok tertentu, dan anda mungkin perlu menurunkan harga anda sehingga dianggap menarik kepada pembeli lain. Tahap mudah tunai yang rendah dan kedua memberi peluang kepada sesetengah peniaga untuk memanipulasi harga saham, yang dilakukan dengan cara yang berbeza-yang paling mudah adalah untuk membeli saham yang banyak, hype dan kemudian menjualnya setelah pelabur lain menemuinya (juga dikenali sebagai pam dan pembuangan).
QUOTA HARGA RM29 TELAH TAMAT !!!


HARGA AKAN DI NAIKKAN LAGI DLM MASA TERDEKAT !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *