Cara Buka Akaun CDS Untuk Main Saham di Bursa Malaysia

Sekarang saya akan terangkan cara buka akaun CDS untuk Main saham di Bursa Malaysia yang dahulu dipanggil BSKL (Bursa Saham Kuala Lumpur)

Dahulu 1 lot equal to 1000 unit. (1lot=1000unit) . But now 1 lot = 100 unit.

Untuk main saham dan proses jual beli ni mestilah melalui syarikat broker. Dealer/ Remisier adalah individu wakil syarikat broker. Dealer dapat gaji dan Remisier dapat komisyen. Zaman dulu kenalah pakai telefon, tetapi sekarang ni boleh trade online melalui web platform yang telah disedia oleh syarikat broker. So, dah senang. Di bawah adalah step by step cara buka akaun CDS.

Step 1

Pergi terus website Bursa Malaysia and search syarikat broker yang berdekatan dengan anda, senang berurus niaga dan offer tawaran yang menarik.

Sila klik di sini untuk melihat senarai syarikat broker yang sah.

Step 2

Semak syarikat broker tu patuh syariah atau tak. Klik sini untuk senarai g saya dah sediakan.

Step 3

Selepas pilih syarikat yang sesuai, sila pergi ke office broker dan bawa dokumen yang diperlukan seperti penyata akaun bank,  duit RM 10 (incase ade cas) & kad pengenalan  untuk buka CDS account dan and then trading account. Ada juga syarikat broker yang waive caj untuk buka account.

Akaun Central Depository System (CDS) adalah akaun kita dengan Bursa Malaysia yang digunakan untuk semua urusan jual beli. Kita boleh ada lebih dari satu trading account. Jangan risau, semua syarikat broker uruskan.

So, anda dah boleh main sham dengan adanya akaun CDS.
QUOTA HARGA RM29 TELAH TAMAT !!!


HARGA AKAN DI NAIKKAN LAGI DLM MASA TERDEKAT !!!

3 thoughts on “Cara Buka Akaun CDS Untuk Main Saham di Bursa Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *