Category Archives: KLSE

Cara Buka Akaun CDS Untuk Main Saham di Bursa Malaysia

Sekarang saya akan terangkan cara buka akaun CDS untuk Main saham di Bursa Malaysia yang dahulu dipanggil BSKL (Bursa Saham Kuala Lumpur)

Dahulu 1 lot equal to 1000 unit. (1lot=1000unit) . But now 1 lot = 100 unit.

Untuk main saham dan proses jual beli ni mestilah melalui syarikat broker. Dealer/ Remisier adalah individu wakil syarikat broker. Dealer dapat gaji dan Remisier dapat komisyen. Zaman dulu kenalah pakai telefon, tetapi sekarang ni boleh trade online melalui web platform yang telah disedia oleh syarikat broker. So, dah senang. Di bawah adalah step by step cara buka akaun CDS. Continue reading

Senarai Kaunter Patuh Syariah di KLSE

Bagi umat islam,adalah wajib untuk kita bermain saham di syarikat yang patuh syariah. Saya lampirkan senarai terbaru syarikat patuh syariah di bursa malaysia utk anda pemain saham.

Continue reading

Pelabur VS Spekulator

Sesiapa sahaja yang melakukan jual beli di Bursa Saham sudah dianggap sebagai pelabur. Tetapi, bukan semua orang boleh dipanggil pelabur kerana ada juga dikalangan mereka yang bermain saham hanya berdasarkan spekulasi. Ada beberapa sebab mereka membeli saham atas dasar spekulasi:

  1. Mereka tidak tahu membuat analisis kewangan
  2. Mengharapkan harga kaunter akan naik
  3. Terdapat berita positif mengenai kaunter tersebut
  4. Meramalkan momentum saham akan naik berdasarkan graf

Continue reading

Step Buka Akaun CDS dan Main Saham di Bursa Malaysia

Belajar Saham Step by Step secara percuma di sini >> Main Saham

Bila main saham ni, selalu je orang cakap kena buka akaun CDS kat broker betul tak? Apa dia CDS ni. CDS ni nama panjang dia ‘Central depository Service’ dan wajib ada untuk main saham dan boleh dibuka dimana-mana syarikat broker. Orang yang mewakili syarikat broker dipanggil remisier/ dealer.

Kalau dulu nak main saham kena telephone, tapi sekarang dah boleh trade online dah. Ipad, smartphone dan mcm2 lagi teknologi sekarang. Continue reading

Pelaburan Apakah Yang Dipertimbangkan Oleh Value Investor?

Nilai pelaburan menggunakan kaedah yang ketat yang berasaskan fakta yang didorong oleh pemikiran, tidak gembar-gembur. Jangan sekali-kali lupa bahawa majoriti pelabur kehilangan wang kerana mereka tidak mengawal emosi mereka.

Di samping itu, pelabur nilai tidak kelihatan untuk syarikat-syarikat yang masih belum membuktikan produk mereka. Satu contoh yang baik ini adalah industri bioteknologi. Banyak syarikat-syarikat bioteknologi yang lebih kecil bahkan tidak membuat wang pada peringkat ini, kerana mereka masih menjalani penyelidikan berat, pembangunan dan ujian klinikal. Bahkan lebih sedikit mempunyai paten yang melindungi aliran pendapatan yang konsisten (kerana biasanya tidak apa-apa hasil dalam R & D). Seorang pelabur nilai sebenar tidak akan melabur dalam syarikat yang tidak mempunyai parit kompetitif ditubuhkan (contohnya nama jenama) melindungi perniagaan terasnya.

Sesetengah pelaburan paling berjaya Warren Buffett berada di syarikat-syarikat yang telah bergelut kewangan, tetapi mempunyai kuasa jenama yang sangat besar, sebagai contoh, Coke.