Tag Archives: modal

Step Buka Akaun CDS dan Main Saham di Bursa Malaysia

Belajar Saham Step by Step secara percuma di sini >> Main Saham

Bila main saham ni, selalu je orang cakap kena buka akaun CDS kat broker betul tak? Apa dia CDS ni. CDS ni nama panjang dia ‘Central depository Service’ dan wajib ada untuk main saham dan boleh dibuka dimana-mana syarikat broker. Orang yang mewakili syarikat broker dipanggil remisier/ dealer.

Kalau dulu nak main saham kena telephone, tapi sekarang dah boleh trade online dah. Ipad, smartphone dan mcm2 lagi teknologi sekarang. Continue reading

Memahami Saham. Mengapa Syarikat Perlukan Pelabur? (Part 2)

Previous article

Setelah beberapa tahun, produknya mereka semakin popular dan laris dipasaran. Dengan situasi yang amat memberangsangkan sekarang, mereka cuba mendapatkan modal yang leih besar untuk mengembangkan lagi perniagaan mereka. Salah-satu caranya ialah dengan mendapatkan modal menerusi pasaran ekuiti. Mereka menubuhkan Cocoaland Holding Berhad. Mereka membuat keputusan untuk menjualkan sebahagian saham mereka kepada pelabur. Kebiasaannya, pemilik syarikat akan menjual kurang daripada 50% saham syarikatnya untuk membolehkan mereka mengawal syarikat itu. Continue reading

Apa itu Pendapatan sesaham/Earning Per Share (EPS)?

Pendapatan sesaham bertindak sebagai petunjuk daripada keuntungan syarikat.

Ia Dikira sebagai:

Earnings Per Share (EPS)

Pendapatan sesaham secara amnya dianggap sebagai pembolehubah yang paling penting dalam menentukan harga saham ini. Ia juga merupakan komponen utama yang digunakan untuk mengira nisbah penilaian harga-pendapatan. Continue reading

Berapa Modal Main Saham

Sebenar nya, modal untuk main saham bergatung pada kemampuan kita. Tetapi yang paling penting adalah mesti menggunakan duit lebihan kita. Jangan pakai duit emergency or duit renew insurance kereta tahun depan. Continue reading