Tag Archives: tips

Soalan Wajib Hujung Bulan Semasa Main Saham

Berikut adalah soalan-soalan yang pelabur mungkin perlu bertanya pada akhir setiap bulan apabila menyemak pelaburan dalam main saham:

  • Adakah pulangan pelaburan ini memenuhi jangkaan saya dalam tempoh main saham?
  • Adakah matlamat pelaburan saya, wawasan masa, atau keperluan untuk wang tunai berubah? Jika ya, apakah pelaburan saya masih sesuai?
  • Adakah saya memahami sepenuhnya penyata akaun saya?
  • Adakah kriteria yang saya gunakan semasa membeli stok ini, masih sah?
  • Berapakah keuntungan (atau kerugian) yang akan saya dapati jika saya menjual sekarang dan adakah terdapat sebarang cukai yg akan dikenakan?
  • Adakah sebarang pelaburan perlu dijual?
  • Adakah saham sudah sampai had maksima kerugian?
  • Adakah terdapat mana-mana saham yang saya perlu membeli atau menjual?
  • Adakah saya perlu mengimbangi portfolio main saham saya?
  • Perlukah saya menjual dan menambahkan lagi porfolio?

Continue reading

Pesanan Sifu Saya Semasa Saya Baru Belajar Saham!

Peringatan belajar saham main saham

Semasa saya baru mula belajar saham dan main saham, saya telah dipesan berkali-kali oleh semua sifu saya mengenai beberapa perkara jika ingin sustain main saham. Continue reading

Tips Main Saham: Maklumat Kewangan Syarikat Yang Wajib Tahu

Bagi pelabur saham, kita wajib menyelidik beberapa informasi kewangan syarikat sebelum kita ingin membeli saham tersebut. Informasi ini kemudiannya digunakan untuk menganalisis samada kaunter syarikat tersebut berpotensi untuk naik atau turun. Antara info yang wajib saya kumpul ialah: Continue reading

Step Buka Akaun CDS dan Main Saham di Bursa Malaysia

Belajar Saham Step by Step secara percuma di sini >> Main Saham

Bila main saham ni, selalu je orang cakap kena buka akaun CDS kat broker betul tak? Apa dia CDS ni. CDS ni nama panjang dia ‘Central depository Service’ dan wajib ada untuk main saham dan boleh dibuka dimana-mana syarikat broker. Orang yang mewakili syarikat broker dipanggil remisier/ dealer.

Kalau dulu nak main saham kena telephone, tapi sekarang dah boleh trade online dah. Ipad, smartphone dan mcm2 lagi teknologi sekarang. Continue reading

Memahami Saham. Mengapa Syarikat Perlukan Pelabur? (Part 1)

Sebelum kita belajar cara untuk bermain saham, mari kita mulakan dengan memahami terlebih dahulu apa itu saham. Kata orang, tak kenal maka tak cinta. Betul tak? Telebih dahulu, kita mesti tahu bahawa saham ini bukan sekadar turun naik harga sahaja.Saham adalah perniagaan dan membeli mana-mana saham bermaksud kita memberi modal kepada sesuatu syarikat untuk menjalankan perniagaan. Continue reading