Tips Main Saham: Penyata Aset & Liabiliti

Artikel ini adalah kesinambungan daripada “persiapan sebelum melabur“. Penyata aset & liabiliti persendirian penting bagi pemain saham untuk senarai semua income, harta & hutang. Penyata ini boleh dibuat ringkas untuk membolehkan kita memahami kedudukan kewangan peribadi. Untuk  merangka penyata aset & liabiliti, 3 komponen penting haruslah difahami: Continue reading

Main Saham KLSE: Beza Fundamental & Teknikal Analisis

main saham fundamentalIstilah-istilah ini merujuk kepada dua metodologi pemain saham. Ia digunakan untuk penyelidikan dan meramal trend pertumbuhan masa depan stok. Seperti mana-mana strategi pelaburan ketika bermain saham, kedua-duanya mempunyai kelebihan & kekurangan. Berikut adalah prinsip-prinsip untuk 2 kaedah ini: Continue reading

Main Saham Untuk Melabur! Bukan Melebur!

Invest Main Saham Bursa MalaysiaRamai masih lagi bertanya apa yang pelru dipelajari untuk berjaya dalam main saham? Ya ada 2 perkara yang perlu kita dalami dalam analisis kaunter pelaburan saham yang perlu kita laburkan.

1. Analisis Fundamental

Analisis ni lebih kepada latar belakang syarikat. Kita akan melihat prestasi syarikat pada masa lepas & sekarang, berapa keuntungan yang mereka peroleh. Malah tengok juga pada kekerapan mereka membayar dividen.

Ada setengan syarikat yang membayar dividen lebih dari 2 kali setahun.Lebih kerap mereka bayar bermaksud syarikat mempunyai prestasi yang baik…kira untung banyak lah tu! Bagus untuk pelabur yang main saham.
Continue reading

Senarai Syarikat Broker Halal Malaysia Untuk Main Saham

Broker Main saham patuh syariah
Islamic stockbroking Malaysia untuk main saham. Mesti kalian tertanya apa bezanya antara non-Islamic broker & bukan. Kita nak main saham & bukan buat pinjaman kan.

Ada 3 perbezaan :

  1. Margin transaction tidak dibenarkan.
  2. Zero interest atas duit yang kita simpan dalam trading account.
  3. Hanya kaunter halal sahaja dibenarkan jual beli .

Continue reading