Cara Isi Borang E-Filing Cukai Pendapatan Lembaga Hasil

Ok, harini off-topic sikit. Maklumlah, sudah bulan Mac kan. Musim orang bayar cukai pendapatan atau pun tunaikan zakat. Bagi beragama islam, saya sarankan bayar zakat. Nanti boleh claim dekat cukai. So, di bawah adalah panduan mengisi Borang E-FIling Cukai pendapatan:

 Log Masuk

Fungsi ini boleh digunapakai oleh semua pengguna samada organisasi ataupun individu. Setiap Para pengguna haruslah mengaktifkan No.PIN jika anda Login Kali Pertama untuk memperoleh sijil digital dahulu.

Layari pautan https://ez.hasil.gov.my/

efiling hasil main saham

No Pin bagi kegunaan login kali pertama ambil di seperti dibawah: Continue reading

Apa itu Lembaran Imbangan (Balance Sheet)

balance-sheet--main saham

Balance sheet atau dalam bahasa melayu dipanggil sebagai lembaran imbangan atau kunci kira-kira. Balance sheet menyenaraikan semua aset dan liabiliti syarikat.

Balance sheet terbahagi 4 section: Continue reading

Main Saham Mesti Buat Penyata Kewangan

Penyata kewangan peribadi berfungsi untuk melihat sama ada kewangan bulanan anda positif atau pun negative setiap bulan. Jika negative, bermakna kewangan bulanan anda masih tidak kukuh. Konsepnya hampir sama dengan kewangan syarikat yang menyeraikan untung atau rugi. Selain itu, beberapa kebaikan yang boleh kita perolehi daripada penyata kewangan adalah:

  • Mengetahui kedudukan kewangan sebenar
  • Asas membetulkan kedudukan kewangan kita
  • mengukur kemajuan kewangan kita
  • Menyusun semula kewangan jika liabiliti over aset
  • Mengawal perbelanjaan

Continue reading

Pelabur VS Spekulator

Sesiapa sahaja yang melakukan jual beli di Bursa Saham sudah dianggap sebagai pelabur. Tetapi, bukan semua orang boleh dipanggil pelabur kerana ada juga dikalangan mereka yang bermain saham hanya berdasarkan spekulasi. Ada beberapa sebab mereka membeli saham atas dasar spekulasi:

  1. Mereka tidak tahu membuat analisis kewangan
  2. Mengharapkan harga kaunter akan naik
  3. Terdapat berita positif mengenai kaunter tersebut
  4. Meramalkan momentum saham akan naik berdasarkan graf

Continue reading

Step Buka Akaun CDS dan Main Saham di Bursa Malaysia

Belajar Saham Step by Step secara percuma di sini >> Main Saham

Bila main saham ni, selalu je orang cakap kena buka akaun CDS kat broker betul tak? Apa dia CDS ni. CDS ni nama panjang dia ‘Central depository Service’ dan wajib ada untuk main saham dan boleh dibuka dimana-mana syarikat broker. Orang yang mewakili syarikat broker dipanggil remisier/ dealer.

Kalau dulu nak main saham kena telephone, tapi sekarang dah boleh trade online dah. Ipad, smartphone dan mcm2 lagi teknologi sekarang. Continue reading